Takskötsel

Tips till kunden

För att ditt tak ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att med jämna mellanrum göra kontroller och lättare underhåll. Om du gör en översyn en gång om året, gärna under våren, upptäcker du skador i god tid inför höstens och vinterns stora vatten- och snömängder.

Det är mycket viktigt att åtgärda skador på taket så snart som möjligt, annars leder det snabbt till mögel- och rötskador som kan bli mycket kostsamma. I värsta fall kan vatten tränga ner i ytterväggar och bjälklag med stora skador som följd.
Om du har ett flackt tak är det mycket viktigt att vid stora snömängder skotta bort snön innan taket riskerar att kollapsa. Ett tydligt tecken på att snön bör avlägsnas omedelbart är att det vid stora snömängder blir svårt att öppna fönster och dörrar.

Några saker du som husägare ska göra ungefär en gång om året är:

  • Inspektera vindens innertak för att se om det läcker in vatten. Var speciellt uppmärksam runt skorstenar, rör, ventilationshuvar, takfönster och infästningar som perforerar taket.
  • Undersök om några takpannor spruckit eller halkat snett på yttertaket. Takpannorna fungerar som solskydd för takpappen som är takets fuktspärr. Takpapp har en livslängd på cirka 30 år, men om den exponeras för solljus bryts den ner mycket snabbt.

  • Kontrollera att plåtarna sitter på plats och var uppmärksam på ytterligare skador.
  • Rengör takpannorna från mossa, grenar och skräp. Om något kilar in sig mellan pannorna kan vatten tränga igenom.
  • Rengör hängrännorna från mossa, grenar, fågelbon och skräp. Täta vid behov hängrännorna.

  • Se över vindbrädorna. Om de är skadade eller spruckna behöver de bytas ut. Är de bara torra räcker det med ommålning.

Här finns vi

Vårt upptagningsområde vad gäller takomläggning omfattar Västerås, Stockholm, Örebro, Eskilstuna, Fagersta, Enköping, Bålsta, Sala, Järfälla och Täby.

Boka ett kostnadsfritt hembesök!

*” anger obligatoriska fält

Jag är intresserad av följande tjänster:

Vi är verksamma i följande orter

Västerås Örebro Eskilstuna Arboga Köping Fagersta Enköping Danderyd Vallentuna Stockholm Bålsta Järfälla Täby