Så underhåller du ditt tak

Taket är en av de mest utsatta delarna på ditt hus. Genom att kontinuerligt se efter och underhålla taket förlänger du dess livslängd och undviker onödiga skador på huset. Tobias på Mellansvenska Takbolaget delar med sig av några enkla tips till dig som är husägare.

Hur länge håller ett tak?

– Livslängden på ett tak beror alltid på hur väl du som husägare ser efter taket. En tegelpanna kan hålla i upp till 100 år. Men det betyder inte att den är underhållsfri. Sköter du om ditt tak på rätt sätt kan taket hålla i flera generationer.

Är det vanligt att det slarvas med underhåll av tak?

– Ja det skulle jag säga. Jag har däremot svårt att se att husägare slarvar medvetet. Det handlar snarare om att husägare saknar tillräckligt med kunskap om underhåll. En vanlig missuppfattning är att man tänker att taket ska hålla si eller så många år för att man valt en viss typ av panna eller plåt. Den viktigaste aspekten är hur väl man som husägare ser efter taket.

Hur ofta bör jag titta till mitt tak?

– En bra rutin är att kontrollera taket en gång på våren och gång på hösten. Det kan också vara bra att ta en extra titt om någon varit upp på taket för att se så att ingen platta är trasig. Genom att ha för vana att titta till taket någon eller några gånger per år är chansen större att du upptäcker skador i tid och hinner åtgärda dem innan de blir för omfattande. 


Takets livslängd påverkas mycket av hur väl du som husägare ser efter det.

“Genom att ha för vana att titta till taket någon eller några gånger per år är chansen större att du upptäcker skador i tid och hinner åtgärda dem innan de blir för omfattande”

Vad mer kan jag göra för att se efter mitt tak?

– Se till att kontinuerligt rensa takrännorna från smuts, kvistar och löv. Håll koll så att snömängderna inte utsätter taket för onödig belastning under vintern. Det är även bra att ta en ordentlig titt på plåten och takpappen för att kontrollera så att det inte uppstått några synliga skador. Takskötsel behöver inte vara något omfattande och jobbigt arbete.

Under fliken Takskötsel har Takbolaget sammanställt en lista med tips på hur du enkelt kan se efter ditt tak. Du hittar listan här.

Tobias Jansryd
Projektledare
070-919 20 70

Boka ett kostnadsfritt hembesök!

*” anger obligatoriska fält

Jag är intresserad av följande tjänster: