Taktrender just nu

Går det trender i tak? Givetvis! Precis som med hus överlag så går det trender i vilka takbeläggningar som är populära, även om förändringarna förstås går långsammare än exempelvis trender för fasadfärger. Hanna och Ulrika guidar oss genom de senaste trenderna inom tak.

Innan vi börjar diskutera trender, kan vi inte börja med att prata om vilken typ av takbeläggning som är ett riktigt säkert kort?

– Ja det skulle ju vara den traditionella tegelpannan och det det tegelröda taket. En återkommande klassiker på de svenska hustaken, börjar Ulrika.

– Även de svarta betongpannorna. Dessa typer av tak är väldigt vanligt förekommande, inflikar Hanna.

Om man istället vill vara riktigt trendig, vilket tak skulle ni säga att man borde satsa på då?

– Just nu vill väldigt många ha ljusgråa takpannor. Även karismapannorna som är platta har blivit väldigt populära de senaste åren. Tittar vi på de nybyggda stadsdelarna i Västerås, exempelvis Gäddeholm, så ser vi att många väljer just karismaplattorna på sina tak, berättar Hanna.

Ser ni några andra taktrender just nu?

– Det känns som att fler och fler husägare, framförallt de yngre, väljer att modernisera sina äldre hus. Tidigare bytte man ut sina gamla takpannor till nya som såg likadana ut. Idag har det däremot blivit mer vanligt att husägarna uppdaterar husets utseende helt och hållet, förklarar Ulrika.

Hanna fortsätter:

– Ja precis. Vi ser att en hel del husägare väljer att ändra hela husets färgsättning. En allt vanligare typ av takrenovering är att plåtarna byts ut till aluzink och sedan matchas med vindskivelister, hängrännor och rör i rostfritt stål. Det matchas mer idag.

Märker ni att kunderna är mer intresserade av att välja tak med omsorg?

– Absolut. Det känns som att kunderna blivit mer och mer införstådda i att taket faktiskt är en rolig detalj att satsa på när det kommer till husbyggen och renoveringar. Valet av tak är mer genomtänkt och komplett, säger Ulrika.

Hanna instämmer och fortsätter:

– Att satsa på ett lite roligare och mer unikt tak kan bli en riktigt häftig detalj. Och med roligt och unikt menar jag inte att man behöver sväva ut ordentligt, utan kanske snarare ta en titt på vilka olika nyanser och material det går att jobba med.


Utbudet av tak är oändligt och valet kan vara svårt. På Mellansvenska Takbolaget hjälper vi gärna till och guidar dig som kund till rätt beslut.

“Att satsa på ett lite roligare och mer unikt tak kan bli en riktigt häftig detalj”

Kan ni urskilja olika taktrender runt om i landet? Exempelvis hur taken i södra norra eller södra Sverige skiljer sig från Mellansverige.

– Till viss del kan man absolut se skillnader runt om i landet. Norröver är det exempelvis mer vanligt med plåttak medan det i södra Sverige ofta ligger släta tak på husen, förklarar Hanna.

Ulrika inflikar:

– Men vi behöver inte åka runt i landet för att urskilja trender. Även här i Västerås märker man att vissa tak mer eller mindre vanliga i olika stadsdelar. Många inspireras och tar efter sina grannar. Sen beror det också på vilket typ av hus man bor i. Vanligtvis byggs hus i liknande stil intill varandra, vilket i sig gör att taken ofta påminner om varandra.

Men hur ska man tänka då när det är dags att byta tak? Har ni något tips till läsarna?

– Vänta inte för länge med att renovera era tak om det finns ett behov av att göra det. Många som köper hus satsar hela sin renoveringsbudget på insidan. Att satsa på en snygg och ordentlig utsida har sina fördelar. Gör man färdigt utsidan först minimeras risken för att läckage och skador uppstår, säger Ulrika.

“Att satsa på en snygg och ordentlig utsida har sina fördelar”

När det kommer till valet av tak har även Hanna ett tips som hon vill skicka med.

– Även om det är kul att göra något unikt och annorlunda bör man fundera över om taket sticker ut för mycket från mängden. Tar man ut svängarna kan huset bli svårsålt om man senare väljer att lägga ut det till försäljning.

Hanna poängterar:

– Det kan också vara bra att ta sig en funderare kring vad som är snyggt idag och vad som troligtvis kommer anses vara snyggt även framöver. Det som är fördelaktigt med just tak är att taktrender inte skiftar lika snabbt som andra kanske gör. Vad som anses trendigt idag har varit det under de senaste tio åren.

“Det som är fördelaktigt med just tak är att trenderna inte skiftar lika snabbt”

– Vill man inspireras rekommenderar vi att man åker runt och tittar på andra hus som påminner om ens eget. På så sätt får man en rättvis bild av hur taket kommer kunna se ut om man själv väljer det till sitt hus, tipsar Ulrika.

Om man tycker det är svårt med valet av tak, kan man få hjälp av er?

– Självklart! Vi hjälper gärna våra kunder som står i valet av nytt tak. Kontakta oss så berättar vi mer. Vi erbjuder alla våra kunder en gratis offert och kommer mer än gärna ut på besök för att titta på huset.

Hanna Jansryd & Ulrika Jansryd
021-440 21 20

Boka ett kostnadsfritt hembesök!

*” anger obligatoriska fält

Jag är intresserad av följande tjänster: